2012-05-15

Un weeke-end plin de performanta

Week-end-ul acesta care a trecut, am avut dragi cititori ai blogului meu sportiv o gramada de evenimente sportive, care mai de care mai frumoase si mai importante, ce au adus multa bucurie in sufletul meu. 

Asadar, sa incepem cu cel mai important eveniment referitor la sport si care priiveste Romania. Week-end-ul acesta a avut loc la Bruxelles, Campionatele Europene de Gimnastica, la care Romania s-a ridicat la adevarata valoarea, sau poate pot afirma ca a realizat restauratia in gimnastica europeana. Sambata, Romania a cucerit medalia de aur, in componenta: Catalina Ponor, Sandra Izbasa, Larisa Iordache, Diana Bulimar si Raluca Haidu.


Bravo fetelor! Ati reusit prin truda voastra sa aduceti speranta ca la Jocurile Olimpice de la Londra de anul acesta, Romania va ocupa aceeasi trapta, fiind printre singurele sporturi cu traditie de aur in Romania, alturi de canotaj 8+1, femei, gimnastica masculina, mai nou, scrima, care da semne de viata si performanta. si judo-ul prin Alina Dumitru. In rest sportul romanesc e varza. Aaa, am uitat... avem cateva tenismene care la cate un turneu reusesc sa se bata cu marile favorite de la egal la egal. 

Duminica a fost ziua sportului prin excelenta, nu practicat de mine, ci urmarit de mine, la televizor. Duminica, fetele mentionate mai sus, in special Catalina Ponor, Larisa Iordache si Sandra Izbasa, au facut show si au luptat din greu pentru toate medaliile puse in joc. La sarituri, Sandra Izbasa a castigat medalia de aur, 



apoi barna s-a dovedit un aparat foarte greu, doar 4 din 8 finaliste reusind sa termine exercitiul. Aici, Catalina Ponor a luat medalia de aur, secondata fiind de Larisa Iordache, 



care a castigat in urma exercitiului ei, medalia de argint.  Singurul aparat la care Romania nu aparticipat la finala au fost paralele. Si acolo, Larisa iordache a fost calificata in finala, dar datorita faptului ca era ultima in concurs la acel aparat si prima la urmatoarea finala, barna parca, s-a decis sa nu participe, pentru a o menaja putin. La sol, ierarhia a fost inversata, in sensul ca Larisa Iordache a castigat aurul, iar Catalina Ponor a castigat argintul. 


Gimnastica romaneasca revine in forta, si arata ca pare sa se fi restructurat din temelii. Cu o echipa in care Romania a avut o Catalina Ponor, 




care are o experienta mare in activitatea competitionala, inca din 2004, revenita la lot, cu o Sandra Izbasa, care arata ca e in forma si in acest an, dupa Beijing 2008,  si o noua revelatie, Larisa Iordache, 



trei generatii par ca lupta pentru un tel comun: medaliile de aur la Londra. 

Zilele acestea am tot urmarit site-urile de sport, si tot ce gasesc despre aceasta frumoasa performanta, e doar cate un articol, uitat de lume, parca. In schimb, topul paginilor e luat de fotbalul autohton, care nu este altceva decat scandal, mizerie si rahat imputit - Becali, Copos, Borcea, Mitica Dragomir, Mircea Sandu.  Asta gasesti. In acest sport in care performantele nu mai apar, si nici nu cred ca ca vor aparea prea curand se invart investitii de milioane si muilioane de euro, si nu se gasesc bani pentru investitii in gimnastica, handbal, tenis, scrima, canotaj. Ne amintim de acesti performeri, in cazul de fata gimnastica, cand castiga cate o medalie, ii elogiem o zi, pentru ca apoi sa trecem din nou la mizeira footbalistica. 

Un alt aspect care nu imi place la fotblaul romanesc e dezbaterea asta multa, "vorba lunga, saracia omului" sau aparitia sefilor din fotbal pe sticla si improscarea adversarilor sau asa numitul razboi mediatic.  Apoi, ar mai fi neincrederea in arbitrii romani, care sunt vazuti ca si cumparabili. Nu exista etapa de fotbal in Liga I, in care presedintii de cluburi sa nu sara ca arsi cu flacara sub funduletul lor, umplut doldora de euroi, castigati din afaceri nu chiar cinstite si curate, sa fim seriosi. 

Acestea sunt motivele pentru care mi-am schimbat viziunea, spre campionate mai linistite, din acest punct de vedere, unde nu vezi atata cancan, scandal, noroi. Vezi o declaratie de presa inaintea meciului si atat, afara, in rest, totul se joaca pe teren. Chiar si arbitrul, daca gresete, e om nu robot, sa vada tot, sa faca tot la milimetru. Credeti ca marii arbitrii, cum e Colina de exemplu, care e recunoscut pentru cariera lui de arbitru international, nu a gresit deloc de-a lungul anilor? 

Ma inceput prin a-mi exprima bucuria fata de un eveniment sportiv, si am terminat aratandu-mi indinarea fata de fotbalul romanesc care monopolizeaza si sufoca paginile ziarelor de sport, iar stirile de la televizor, cele sportive, nu contenesc sa invarta in rahtul asta imputit.

Cand or avea fotbalistii nostri pieptul plin de medalii cum sunt cele ale gimnastelor noastre, sa vorbeasca si sa se dea mari vedete. Pana atunci sa puna osul la treaba si sa traga din greu, pana transpira cu sudoare de sange si sa taca din gura.

sursa pozelor cu gimnastele romane, cu medalii: Prosport.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu